איך משלבים תאורה שלא תשתקף בתריסים שלנו?

לתריסים השפעה רבה על התאורה בחלל וכאשר בוחרים תריסים, המחשבה המנחה בתכנון המרחב היא בחירת תריסים אשר יאפשרו הצפת אור טבעי ברחבי החדר.
כיום קיימים דגמים רבים של תריסים שמעניקים שליטה מרבית למשתמשים בוויסות ואיזון האור כמו תריסים חשמליים.
בבחירת התריסים מתייחסים גם לאלמנט העיצובי של החלל ותנאי השטח והחוץ וכן לתרחישי תאורה מומלצים במרחב. יש מי שמעוניינים בעמעום האור ללא אפקט של סנוור לצורך צפייה בטלוויזיה ואחרים זקוקים לכמה שיותר אור בחלל ויש מי שיעדיפו תריסי גלילה בעוד אחרים יחשקו בתריסים מסוג רפפה.
יש קשר הדוק שיש לקחת בחשבון בין התריסים לתאורה המלאכותית שנבחרה לסביבת המגורים הן בשעות היום והן בשעות החשיכה, כשפנסי הרחוב דולקים ויש אור מלאכותי שחודר פנימה המגיע מבחוץ. כיצד לשלב נכון בין תאורה לתריסים בבית?

שלוש שכבות של אור בשילוב עם תריסים

לרוב, נתכנן תאורה בבית בשלוש שכבות: תאורה עילית היקפית האחראית להפצת אור ברחבי החדר, תאורה תכליתית מכוונת מטרה, למשל, לפינת קריאה או לעבודה במשטח העבודה במשטח ותאורת הדגשה אשר שתפקיד להבליט אלמנטים דקורטיביים. חשוב לבחון אם תאורה היקפית שנבחרה מספקת ובאיזה מצב התריס צריך להיות על מנת שהאפקט יהיה מיטבי – למשל, כשהתריסים פתוחים למחצה או הגלילה היא עד האמצע של החלון.
אפשר להשתמש גם בתאורה תכליתית להארה של התריסים עצמם ולחיזוק התאורה ההיקפית במקומות בהם זקוקים ליותר אור. לדוגמא – פינת ישיבה ליד המרפסת במעבר בין החוץ לפנים וכיום רבים משתמשים גם בתאורה שתאיר את התריסים המעוצבים שהינם בעלי תפקיד עיצובי.  
אם יש חדר שמרגיש עמום או חשוך כאשר סוגרים את התריסים חשוב להאיר אותו ככל שניתן בין אם באמצעות מספר גופי תאורה ובין אם בתאורה תלת שכבתית.

החיבור בצבע בין תריסים לתאורה

גוונים כהים סופגים יותר אור ובהירים משקפים את האור ולכן אם התריסים כהים תדרשו להאיר את המרחב בצורה יותר משמעותית באמצעות גופי תאורה עוצמתיים או במספר רב יותר של גופים.
אם התריסים בהירים והריהוט המשלים בחלל אף הוא בהיר יתכן מצב שבו האור יספיק. ניתן גם להניח מראה מול מקור האור בין אם מול התריסים עצמם או מול גוף תאורה ולהכפיל כך את האור או להשתמש במשטח רפלקטיבי אחר כמו שולחן זכוכית.

מיקום גופי התאורה ביחס לתריסים

כדאי לתכנן מספר מסלולים של אור ביחס לתריסים. אור מנורת תקרה ואור שמגיע גם מהצדדים באמצעות גופים צמודים לקיר, כשניתן להשתמש בפסי צבירה עם ספוטים מותקנים מעל התריסים (במידה ויש מקום) וכך לכוון את האור לכל כיוון אותו תרצו להאיר.
במקביל – כדאי לאפשר אור שמגיע גם משני צדי התריסים באמצעות גופים הצמודים לקיר משני עברי החלל.  בבניית תרחישי תאורה התייחסו גם למצב של תריס סגור או כיסוי בווילון בהיר ושקוף לעומת כיסוי באמצעות וילון אטום.

סגנון התריס וגוף התאורה

בבחירת גופי תאורה שברצוננו לשלב בחלל עם תריסים דומיננטיים נתייחס גם לסגנון העיצובי הבולט במרחב על פי הקונספט של הבית.
אפשר לבחור גופי תאורה במראה מודרני מתוחכם על רקע תריסים מאלומיניום או להפך לייצר קונטרסט בין גופי תאורה בסגנון כפרי של פעם לתריסים עכשוויים. קיימים גם תריסי עץ שיכולים להשתלב עם גופים כפריים או להוות קונטרסט מעניין לתריסי אלומיניום.
רכשו גופי תאורה כשיש לכם את כל הנתונים שקשורים להארת החלל כמו פתחים, תריסים, וילונות ורהיטים וכך תדעו בדיוק איך להאיר את המרחב.